Boek

Boek voorkant Diagnose artrose. Hoeveel mensen krijgen dagelijks deze uitslag? Er zijn ongeveer een miljoen Nederlanders met artrose. Het moeten er dus vele zijn. Ook ik krijg in 2002 deze diagnose: ik heb twee versleten heupen en ben dan 44 jaar oud. Wandelen en reizen zijn mijn passies. Ik leg me er niet zonder meer bij neer dat die voorbij zouden zijn. Zou er nergens op de wereld een prothese bestaan waarmee ik actief kan blijven? Ik ga in ieder geval zoeken, want ik wil de beste kunstheupen van de wereld, heupen waarmee ik kan blijven lange-afstandswandelen en fietsen. De zoektocht slaagt in 2005, maar de vreugde is van korte duur. Ook de knieën, duim, schouder, rug en nek zijn versleten. Nu begint mijn tocht door Artroseland. Ik ga tussen 2007 en 2014 op zoek naar protheses voor deze gewrichten en naar specialisten die heel goed kunnen opereren, die top zijn in hun vakgebied. Want ik wil een optimaal resultaat en de ervaring leert mij dat ik daar niet zomaar van kan uitgaan. Sommige orthopeden en andere specialisten willen me niet opereren: te jong, geen gebruikelijk operatie of ik moet er maar mee leven. In ieder geval totdat ik 60 ben. Ik krijg te horen dat dat de gangbare grens is om een prothese of ander kunstgewricht te plaatsen. Ben je jonger, dan opereren specialisten sporadisch, hoewel daar momenteel wel een kentering in komt. Het standpunt is dat een prothese maar een keer vervangen kan worden. Ik ben echter liever gezond rond mijn vijftigste dan rond mijn tachtigste, als ik dat al haal. Ik laat me door die afwijzingen niet afschrikken en ga als het nodig is naar specialisten in België. Die hebben principes die beter bij mij passen: niet wachten tot je ouder bent, maar er nu iets aan doen. Volgens hen zijn er wel degelijk mogelijkheden voor een tweede prothese en ik ben eventueel liever later gehandicapt of in een rolstoel dan nu.
Ik ben nog jong en wil graag dat het leven ook nu de moeite waard is. Wat zal ik doen in de periodes tussen de operaties in? Het moet iets zijn waar ik vrolijk van word en van kan genieten. Dat is voor mij reizen. Het geeft me iets leuks om naar uit te kijken als ik aan het herstellen ben en zodra ik hersteld ben, kan ik op stap de wereld in en even weg uit Artroseland. Met dit plan van aanpak voor ogen start ik mijn tocht.

Het boek telt 128 pagina’s, is full colour uitgevoerd en bevat foto’s van de landen die ik bezocht heb: van de Franse Alpen tot de Chinese Muur en van de Galapagoseilanden, Ecuador tot het wild in Zuid-Afrika.

ISBN-nr: 978-90-823887-0-1